2 min read

Wat is 'one-pedal driving'?

Wat is 'one-pedal driving'?

Rijden met maar één pedaal.

Veel elektrische auto’s (EV’s) maken autorijden nog makkelijker, je kunt namelijk rijden met maar één pedaal, het zogenaamde ‘one-pedal driving’. Het gaspedaal regelt zowel het versnellen als het vertragen. Als je het pedaal indrukt, gaat de auto zoals gewoonlijk rijden, maar als je je voet optilt, remt de auto af. Dit kan dankzij het regeneratieve remsysteem van EV’s.

Hoe werkt het?

Bij een traditionele auto worden remblokken op de remschijven geklemd om de auto te vertragen. Hierbij wordt door de wrijving, de kinetische (bewegings) energie omgezet in warmte, deze gaat dus verloren. Wanneer een EV remt, werkt de elektrische motor als een generator, waarbij kinetische energie van de voorwaartse beweging van de auto wordt omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit laadt de accu op terwijl de auto remt. Afhankelijk van hoeveel regeneratie de auto toestaat kan dit krachtig genoeg zijn om volledig tot stilstand te komen, zonder het rempedaal aan te raken.

Even wennen

One-pedal driving vergt een beetje gewenning. Je moet het gaspedaal voorzichtig loslaten om soepel af te remmen. Als je het gaspedaal te snel loslaat, zal de auto abrupt stoppen. Ook zul je moeten wennen aan het inschatten van de remafstand en het correct timen van het loslaten van het gaspedaal om op tijd tot stilstand te komen.

Vooral bij het rijden in de stad, waar je vaak moet optrekken en afremmen, is one-pedal driving een stuk relaxter. Je hoeft dan namelijk niet voortdurend heen en weer te wisselen tussen het gaspedaal en rempedaal.

Naast dat het een stuk relaxter rijdt gaan de gewone hydraulische remmen van je EV op deze manier ook veel langer mee. Omdat je er standaard minder gebruik van maakt slijten ze minder. Minder gebruik van de gewone remmen betekent ook minder remstof in de lucht en dus minder luchtvervuiling!

De meeste EV’s hebben een optie om one-pedal driving in of uit te schakelen, of het niveau van regeneratief remmen aan te passen. Maar de meeste mensen die een EV rijden zijn er naar een paar ritjes aan gewend en willen niet meer zonder.

Hieronder legt Jason Fenske van Engineering Explained het nog verder uit: