Wat is een elektrische auto?

Een elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een of meerdere elektromotoren in plaats van een interne verbrandingsmotor (op diesel of benzine). Grofweg zijn er vier verschillende soorten elektrische auto's:

Wat is een elektrische auto?

Dit artikel is deel 1 van de EV Blog Basics. De overige delen vind je hier.

Een elektrische auto is een auto die wordt aangedreven door een of meerdere elektromotoren in plaats van een interne verbrandingsmotor (op diesel of benzine). Grofweg zijn er vier verschillende soorten elektrische auto's:

Verschillende types elektrische auto's

⚡🔋 BEV: Battery Electric Vehicle:

Dit is waar de meeste mensen aan denken bij een elektrische auto, dit is een auto met een accu en een elektromotor. De accu levert elektriciteit aan de elektromotor en wordt aan een laadpaal of stopcontact weer opgeladen. Deze auto heeft geen uitlaat en stoot ook geen CO2 uit.

⛽🔌 PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle:

Dit is een auto met zowel een verbrandingsmotor (benzine of diesel) en een elektromotor (met een kleine accu). Je kunt meestal korte stukjes elektrisch rijden (bij lage snelheden) en als de accu leeg is schakelt de auto over op de verbrandingsmotor. We besteden geen aandacht aan hybrides, want het is eigenlijk niks nieuws, je moet nog steeds tanken en je rijdt nog steeds voornamelijk op brandstof. Hybride was een goed alternatief toen er nog weinig BEV’s waren die genoeg rijbereik hadden. Nu zijn er genoeg BEV’s met een redelijk rijbereik en zijn hybrides dus overbodig.

⛽🔋 HEV: Hybrid Electric Vehicle:

Deze variant is eigenlijk hetzelfde als de Plug-in Hybrid, maar je kunt ‘m alleen niet opladen met een stekker. Het opladen gaat alleen maar via de brandstofmotor en het terugwinnen van remenergie. Deze variant is vooral bekend door Toyota, zij gebruiken deze aanpak al jaren in hun auto’s en de bekendste is misschien wel de Prius. Maar tegenwoordig is bijna elke Toyota als Hybride variant te koop. Je hebt dus nog altijd een auto met een uitlaat en je stoot nog steeds CO2 uit.

💧🔋 FCEV: Fuel Cell Electric Vehicle:

Dit is een auto met een waterstoftank, brandstofcel en elektromotor. De brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit voor de elektromotor. We besteden geen aandacht aan waterstof auto’s, want de auto's zijn nog te duur, je kunt maar op een paar plekken in Nederland waterstof tanken, en het is gewoon veel minder efficiënt en daardoor ook minder schoon.

Bij EV Blog richten we ons vooral op BEV, Battery Electric Vehicles, de batterij-auto. Dit omdat wij geloven dat dit de beste oplossing is voor schoon vervoer van de toekomst.