Zo ga je op vakantie met een elektrische auto

De dagelijkse ritjes naar het werk, supermarkt of kinderopvang zijn makkelijk met een elektrische auto. Maar op vakantie gaan?

Zo ga je op vakantie met een elektrische auto

Dit artikel is deel 6 van de EV Blog Basics. De overige delen vind je hier.

De dagelijkse ritjes naar het werk, supermarkt of kinderopvang zijn makkelijk met een elektrische auto. Maar op vakantie gaan? Veel mensen denken dat dit onmogelijk is, maar met een beetje voorbereiding is het absoluut mogelijk om ontspannen op vakantie te gaan met een elektrische auto.

Of op vakantie gaan met een elektrisch auto een goed idee is hangt ook af van de auto zelf. Heb je een auto met een actieradius van 150 km dan is het wellicht niet zo’n goed idee om hiermee op vakantie te gaan. Maar met een actieradius van 300 km of meer is dat zeker mogelijk.

De bestemming

Het is goed om te weten dat nog niet overal zoveel laadpalen staan als in Nederland. In Zuid- en Oost-Europa staan veel minder laadpalen dan in West-Europa of Scandinavië. Toch is het gewoon mogelijk om naar Italië of Frankrijk te gaan. Check dan goed waar snelladers staan langs de snelweg (bijvoorbeeld via Chargemap of Plugsurfing) en boek een accommodatie waar je je auto kunt opladen. En weet dat er in heel Europa iedere dag steeds meer laadpalen worden geplaatst.

Tip 1: Plan laadstops

Voordat je vertrekt is het slim om je route te bekijken en laadstops te plannen. Dit kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld A Better Routeplanner (ABRP). Je selecteert met welke elektrische auto je gaat rijden, wat je vertrek- en aankomstpunt is en vervolgens geeft ABRP een route inclusief laadstops. Zo krijg je een overzicht waar en hoe lang je onderweg moet laden. Als je de laadstops slim benut door bijvoorbeeld even iets te eten of een toiletbezoek dan hoef je eigenlijk niet echt te wachten totdat je weer kunt doorrijden. Voordat je je koffie & broodje hebt besteld, afgerekend en opgegeten hebt, is de accu weer voldoende opgeladen om weer verder te rijden.

Heb je een Tesla? Dan is het wat makkelijker, het Supercharger netwerk van Tesla is namelijk in de autonavigatie geïntegreerd, hierdoor rekent de navigatie uit waar en hoe lang je moet laden onderweg.

Tip 2: Vraag op tijd laadpassen aan

Niet alle laadpassen werken in het buitenland. Check daarom ruim voor vertrek welke laadpassen geschikt zijn voor het land waar je op vakantie gaat. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via Laadpas Top 10. Hier kun je eenvoudig filteren welke laadpassen een goede dekking hebben in verschillende landen. Wees op tijd met het aanvragen van laadpassen, dit kan zomaar een week duren.

Tip 3: Boek een accommodatie met laadpaal

Let bij het boeken van de accommodatie erop of ze een voorziening hebben om een elektrische auto op te kunnen laden. Het is veel relaxter als je weet dat jouw auto het 's ochtends weer een volle accu heeft. Via Booking.com kun je filteren op accommodaties waar je je auto kunt opladen. Of je kunt op Chargemap kijken of er laadpalen in de buurt zijn.

Tip 4: Installeer apps met laadpaalinformatie

Het is handig om onderweg snel een beschikbare laadpaal te kunnen zoeken als dat nodig is. De makkelijkste manier is via een app op je smartphone. De volgende apps zijn handig om voor vertrek alvast te installeren:

Tip 5: Neem een 220V lader mee

Als er geen laadpaal in de buurt is, maar je toch wilt of moet laden is het handig als je een 220V lader bij je hebt. Hiermee maak je van elk normaal stopcontact een laadpaal voor je auto. Bij de meeste elektrische auto's wordt deze lader meegeleverd, maar ze zijn ook los te koop. Vergeet niet om ook een verloopstekker mee te nemen voor het land waar je op vakantie gaat.

Laden met een 220V lader gaat wel langzaam, maar dat is beter dan een lege accu.

Ook is het handig om voor Frankrijk en Italië een Type 3 laadkabel mee te nemen. Dit type kabel wordt niet meer op auto's gebruikt, maar er kunnen wel nog laadpalen staan met een type 3-aansluiting.

Tip 6: Let op de actieradius

Houdt tijdens het rijden de actieradius in de gaten. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius:

  • Weer; hoge en lage temperaturen hebben een negatieve invloed op de actieradius.
  • Bergen; bergop verbruikt de auto meer elektriciteit en zal de actieradius dus sneller afnemen.
  • Gewicht; een zwaarder beladen auto verbruikt ook meer elektriciteit. De auto ligt waarschijnlijk vol met bagage en er zitten waarschijnlijk meer personen in de auto dan normaal.
  • Airco en verwarming; ook de airco en verwarming gebruiken elektriciteit.
  • Dakkoffer; een dakkoffer verhoogt de luchtweerstand enorm en hierdoor verbruikt de auto meer elektriciteit.

Houdt daarom voldoende reserve zodat je niet een paar kilometer voor een laadstation met een lege accu komt te staan.

Tip 7: Geniet van de reis

Sommige mensen willen het liefst zo snel mogelijk op hun vakantiebestemming aankomen en stoppen alleen als ze moeten tanken. Als je op vakantie gaat met een elektrische auto gaat dat niet. Je zult af en toe moeten stoppen om bij te laden. Zorg dat je tijdens deze laadstops even je benen strekt en ontspant. Zie de reis naar de vakantiebestemming ook als vakantie. Je zult zien dat je veel relaxter op de bestemming aankomt.