⚡ Opgeladen! #004 - 🤖Tesla AI Day - 🇩🇪 Deutschlandnetz en meer...

⚡ Opgeladen! #004 - 🤖Tesla AI Day - 🇩🇪 Deutschlandnetz en meer...

Kan een EV liefhebber een petrolhead zijn? 🤔

We zoeken het op in de Van Dale:

Het kan dus wel, maar het klinkt wel een beetje raar. Als EV liefhebber heb je eigenlijk niks met benzine te maken. Dus we moeten op zoek naar een nieuwe naam voor EV liefhebbers – electrohead misschien?

Wat vinden jullie? Laat het me weten.

Er staat in ieder geval weer een nieuwe editie van de ⚡Opgeladen nieuwsbrief klaar, vol met EV nieuws!


🚗 Hyundai IONIQ 5 review!

Afgelopen week was het eindelijk zover! De eerste EV Blog review! Ik mocht in de IONIQ 5 rijden en in de review lees je wat ik van deze nieuwe EV van Hyundai vindt. Check ‘m hier.


🌱 Tesla Impact Report


Onlangs publiceerde Tesla hun jaarlijkse Impact Report. Hierin beschrijft de autofabrikant welke impact het heeft op het milieu en klimaat en wat er gedaan wordt om dit te verminderen.

Hier 🔗 staat meer info en hier kun je het rapport zelf lezen 🔗 (pdf).

Belangrijkste punten

 • Tesla wil een compleet transport en energie-ecosysteem maken waarin de producten samenwerken om zo een zo laag mogelijk uitstoot en hoog mogelijke impact te creëren.
 • EV’s stoten minder uit dan auto’s met een verbrandingsmotor. De Model 3 gemaakt in de fabriek in Fremont 🇺🇸 stoot na 8.600 km minder uit dan een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor.
 • Rijden met Autopilot is veiliger dan rijden zonder.
 • Tesla vliegen ook minder vaak in brand
 • 92% van oude Tesla’s kan gerecycled worden. Iedere fabriek krijgt eigen installatie om te recyclen zodat grondstoffen meteen hergebruikt kunnen worden.
 • Accu’s degraderen heel weinig, na 200.000 mijl (~320.000 km) hebben de meeste accu’s nog meer dan 85% van de oorspronkelijk capaciteit.

🤖 Tesla AI Day

Elon Musk was duidelijk tijdens Tesla’s AI Day op 20 augustus:

"Wat we vandaag willen laten zien is dat Tesla veel meer is dan een bedrijf dat elektrische auto’s produceert; dat we diepgaande AI-activiteit hebben."

Tijdens het evenement, dat vooral bedoeld was om nieuw talent te werven voor de AI teams, presenteerde Tesla waar ze mee bezig zijn op het gebied van AI.

Dat Tesla al vergevorderd is op het gebied van autonoom rijden bewijzen verschillende video’s op YouTube, rijden van LA naar San Francisco (~600 km) zonder ingrijpen van de bestuurder is geen probleem.

Ik heb echt niet alles begrepen, maar dit waren volgens mij de belangrijkste punten:

D1 Chip

Tesla's computerchip, volledig ontworpen en gebouwd in eigen huis. Het bedrijf gebruikt deze om zijn supercomputer, Dojo, te laten draaien. Een groot deel van Tesla's AI-architectuur is afhankelijk van Dojo, de computer die neurale netwerken traint. Meerdere D1 chips samen vormen een ‘training tile’ met een ongekende rekenkracht. Tesla wil zo veel mogelijk van deze technologie zelf maken om bottlenecks te voorkomen.

De Dojo supercomputer zal niet alleen gebruikt worden voor Tesla’s “Full Self Driving” (FSD) systeem.

"Het is niet de bedoeling dat dit alleen beperkt blijft tot Tesla-auto's," zei Musk. "Degenen onder jullie die de volledige zelfrijdende bèta hebben gezien, kunnen waarderen hoe snel het neurale netwerk van Tesla leert rijden. En dit is een specifieke toepassing van AI, maar ik denk dat er meer toepassingen zijn die zinvol zullen zijn."

🦾 Tesla Bot

Als een ‘one more thing’ presenteerde Tesla een echte humanoid bot. Dit is een andere toepassing van de door het bedrijf ontwikkelde technologie. Deze robot krijgt dezelfde (of vergelijkbare) sensoren als de Tesla auto’s en de FSD chip. Volgens Musk moet de robot vooral saaie, gevaarlijke en repeterende taken gaan doen.


Check het hele event hier 🔗.


Er was weer heel veel EV nieuws de afgelopen tijd, dit zijn volgens mij de belangrijkste berichten:

📰 Nieuws

 • Ford is begonnen om hun fabriek in Keulen om te bouwen tot 100% EV fabriek. De nieuwe fabriek genaamd ‘Cologne Electrification Center’ moet in 2023 klaar zijn.
 • Tesla bouwt op dit moment 2 nieuwe fabrieken: een in Austin, Texas 🇺🇸 en een in Berlijn 🇩🇪. In Berlijn zijn de bouwwerkzaamheden gestart in begin 2020, in Texas een paar maanden later. Toch lijkt het er nu op dat de fabriek in Texas eerder zal starten met productie dan de fabriek in Berlijn. Elon Musk heeft al eens eerder laten weten niet te spreken te zijn over de Duitse bureaucratie en zegt dat de vertraging in Berlijn hierdoor veroorzaakt wordt.
 • Bijna 2,5 jaar na de introductie is de Tesla Model Y nu officieel beschikbaar in Europa! De verwachtingen voor deze SUV van Tesla zijn hoog. In de VS waar de Model Y al sinds maart 2020 beschikbaar is, wordt dit model meer verkocht dan de Model 3. De bedoeling was eigenlijk pas te starten met de Model Y in Europa als de fabriek in Berlijn operationeel is. Maar aangezien dat nog een paar maanden kan duren, komen de Europese Model Y’s voorlopig uit de fabriek in Shanghai, China 🇨🇳. De eerste lading bestaat uit 8.210 auto’s.

Tesla heeft de eerste lading wel creatief gecamoufleerd:

Foto: Twitter @flcnhvy
 • Mercedes is gestart met de verkoop van hun nieuwe EV. De EQS, dit moet de nieuwe standaard worden voor luxe in EV’s. Het is de eerste elektrische Mercedes die op een EV platform staat. Prijzen beginnen bij € 118.891 voor de EQS 450+ met 333 pk en € 154.949 voor de EQS 580 4MATIC met 523 pk.
 • Het ICCT (International Council on Clean Transportation) heeft een rapport uitgebracht over de verkopen van elektrische auto’s in Europa in de eerste helft van 2021. Nederland doet het goed met 10% BEV tot nu toe. Maar ook Duitsland (dat tot voor kort weinig elektrische auto’s telde) heeft nu een BEV aandeel van 11%.
Tabel: ICCT

Het hele rapport staat hier.

 • Nyck de Vries is wereldkampioen 🏆 Formule E geworden. De Nederlandse 🇳🇱 coureur van Mercedes had in de laatste race genoeg aan een achtste plaats.
 • De BMW iX3 is nog maar net te koop en hij krijgt nu al een facelift. Het gaat alleen om een cosmetische update, de voor- en achterkant zijn een beetje aangepast en vanaf nu is iederen iX3 standaard voorzien van een M Sportpakket. Aandrijflijn blijft met 286 pk en 400 Nm gelijk. Meer informatie lees je hier.
Foto: BMW

Tegenvallende cijfers Tesla in China?

Algemeen Dagblad

Afgelopen weken kwamen dit soort berichten wel vaker voorbij, maar wat is hier nu eigenlijk aan de hand? In de vorige editie van de nieuwsbrief meldde ik het al, de Tesla fabriek in China is nu een export hub. Dat wil zeggen dat een groot deel van de in China geproduceerde Tesla’s geëxporteerd worden. Als je de cijfers erbij pakt en goed kijkt, zie je een patroon. De fabriek in China produceert de eerste maand van het kwartaal vooral voor de export, binnenlandse verkopen stijgen dan weer de overige maanden van het kwartaal. Dat betekend dat in de eerste maand van het kwartaal de binnenlandse verkoop instort, maar met een goede reden. Helaas is dat voor sommige media een reden om misleidende berichten te schrijven zonder eerst zelf onderzoek te doen.

Bron: Twitter @skorusARK

Musk licht het zelf ook nog even toe:

 • Het Chinese BYD heeft de eerste 1.500 auto’s in Noorwegen geleverd. Dit zijn de eerste EV’s van het merk in Europa. BYD is in Europa wel bekend van de elektrische stadsbussen die in sommige steden rondrijden. Het gaat om de BYD Tang, een 7-persoons SUV. Lees meer hier.
 • Het sportieve broertje van de Volkswagen ID.3, de CUPRA Born is te bestellen. De aandrijflijn is gelijk aan die uit de ID.3, maar de Born oogt wel wat sportiever. Dit zijn de verschillende uitvoeringen:
 • Business One vanaf € 37.990
 • Adrenaline One vanaf € 40.990
 • Performance One vanaf € 43.990
 • Copper Edition One vanaf € 46.990

Ze delen allemaal dezelfde aandrijflijn en accupakket met 58kWh en 204pk.

Leveringen in Nederland starten in oktober. Zodra de Born beschikbaar is, ga ik natuurlijk zorgen dat ik ‘m kan testen en zal ik een review maken.

Foto: CUPRA (Volkswagen AG)

🔌 Opladen, 🔋 accu’s & ♻️ recycling


Omzet Fastned groeit met 63% in eerste helft 2021 door sterke groei EV’s.

 • Omzet uit laden: € 4,4 miljoen (+63% ten opzichte van eerste helft 2020)
 • Geleverde energie: 7.6 GWh (+58% ten opzichte van eerste helft 2020)
 • Aantal klanten Q2 2021: 65.305 (+118% ten opzichte van tweede kwartaal 2020)
 • Aantal laadsessies 417.000 (+53% ten opzichte van eerste helft 2020)
 • 5.964 ton CO2 bespaard
 • 38 miljoen elektrische kilometers mogelijk gemaakt
 • Fastned is nu actief in 6 landen (🇳🇱 🇩🇪 🇧🇪 🇬🇧 🇫🇷 🇨🇭)


Het Zuid-Koreaanse Samsung SDI gaat naar verwachting accu’s voor Volkswagen produceren. Het gaat om de gestandaardiseerde accu die VW op hun Power Day aangekondigde. Of het alleen gaat om productie of ook ontwikkeling is niet duidelijk.

Deutschlandnetz

Bron: BMVI

Hét dekkende snellaadnetwerk van Duitsland gaat nu echt van start. De regering heeft €1 miljard beschikbaar gesteld voor het uitrollen van 1.000 laadparken, deze moeten eind 2023 operationeel zijn. De eerste aanbestedingen zijn gestart en bedrijven kunnen hierop inschrijven. Zo moet het netwerk eruit gaan zien:

 • Dekkend netwerk langs de Autobahn;
 • Dekkend netwerk langs kleinere wegen en op meer afgelegen plekken;
 • Laadparken komen in 4 soorten: S, M, L, XL met respectievelijk 4, 8, 12 of 16 laadplekken.
 • 300 kW laadvermogen moet beschikbaar zijn waar mogelijk, 150 kW is het minimum.
 • Prijs voor het laden mag maximaal €0,44 per kWh zijn.
 • Laden moet als tanken worden; de dichtstbijzijnde snellader moet altijd binnen 10 minuten rijden zijn.

Meer info hier 🔗.


📺 Kijktip

Extreme 'Mad Max' versie van de Tesla Model 3

Dragraces met elektrische auto’s blijft leuk. Dit keer zijn het twee totaal verschillende auto’s. De Rimac Nevera is een elektrische hypercar, de Tesla Model S Plaid een sedan. Toch zijn beide EV’s aan elkaar gewaagd, dat zul je ook zien in de video. (de Rimac is ruim 18x duurder dan de Tesla!)


Ik was mijn vakantie aan het voorbereiden en toen kwam ik per toeval op deze website en ik dacht laat ik ‘m even met jullie delen:

https://r3charge.com/

Via deze website kun je makkelijk hotels vinden waar je ook je EV op kunt laden.


📱App-tip

Sparen voor gratis elektrische kilometers

Nederlanders houden van sparen, wat als je nu kunt sparen voor gratis kilometers? Dat kan! Sinds kort doe ik mee met het &Charge spaarprogramma. Met dit programma spaar je heel eenvoudig voor gratis kilometers in je elektrische auto. Dit doe je door aankopen te doen via partners. Bijvoorbeeld een hotelletje via Booking.com, sushi via Thuisbezorgd, nieuw kastje bij IKEA of een nieuwe televisie bij de MediaMarkt.

Als je je aanmeldt via deze link krijgen we allebei 10 km extra.Heb je vragen? Laat het me weten. Mail me op kevin@ev-blog.nl.

Bekijk hier de vorige edities.