Mijn favoriete links

Mijn missie is om de transitie naar elektrisch vervoer te versnellen door mensen te informeren over en te enthousiasmeren voor EVs.

Hieronder een collectie van mijn favoriete websites, blogs, boeken, video’s en podcasts. Ook ik kom steeds nieuwe dingen tegen en ik zal deze verzameling dus regelmatig bijwerken.

Ik hoop dat je iets aan deze pagina hebt en het je helpt om meer te weten te komen over EV's en de toekomst van autorijden.

Alles over elektrische auto’s: Het beste boek om te starten in de wereld van EV’s. Staat bomvol informatie en inzichten en je krijgt antwoord op de belangrijkste vragen.

The car, reinvented. From scratch.: Een 5 delige blogserie van Monday Note over de toekomst van de auto. Laat mooi zien dat na de smartphone die de mobiele telefoon radicaal veranderde het nu de beurt is aan de auto. Met de komst van Tesla en de EV zal de auto ook gaan veranderen.

My Tesla investment thesis ‘open sourced’: Mooi en compleet betoog van Erik de Bruijn dat laat zien waarom Tesla niet zomaar een bedrijf is. Ook al ben je niet van plan om in Tesla te investeren is het zeker de moeite waard om deze blogpost eens te lezen.

The Tesla Conspiracy… or Am I a Dead Whistleblower?: Jack Rickard bouwt al jaren conventionele auto's om tot EV's, hij heeft ook een YouTube kanaal. Tesla is het meest geshorte aandeel in de geschiedenis. Maar waarom zou iemand tegen Tesla wedden? In dit betoog oppert Jack het idee dat de zittende auto-industrie samen met de olie-industrie een enorm belang hebben om de doorbraak van de EV zo lang mogelijk uit te stellen. Het YouTube kanaal Now You Know maakte er ook een mooie video over.

Tesla Model S battery degradation data: Een van de hot topics in EV wereld is de degradatie van de accu's. Maarten Steinbuch heeft een super uitgebreide post op zijn blog staan met real-world data over de degradatie van de accu's uit EV's. Er staan ook een paar goede links naar andere artikelen en bronnen over degradatie.

Munro Live: Dit is het YouTube kanaal van Sandy Munro. Hij is gespecialiseerd in het uit elkaar halen van auto's. Hij bestudeerd hoe deze geassembleerd en ontworpen zijn en probeert zo te kijken hoe het beter kan. Vroeger richtte hij zich vooral op traditionele auto's, nu vooral op EV's. Zo staan er video's op zijn YouTube kanaal waarin hij een Tesla Model 3  en een Model Y uit elkaar schroeft en heel gedetailleerd gaat analyseren. Zijn video's zijn erg leerzaam.

The Blind Guardians of Ignorance: Dit boek van de Zweedse schrijver Mats Larsson laat aan de hand van de huidige COVID-19 pandemie zien dat we de maatschappij zo hebben ingericht dat we kritische voorzieningen hebben uitbesteed aan bedrijven waar winst maken op nummer één staat. Hij stelt dat overheden gefaald hebben ons voor te bereiden op een pandemie, en volgens Larsson gaat hetzelfde gebeuren voor de transitie van olie naar elektriciteit. Hij was ook te gast in de podcast van Fully Charged.

ANWB website over elektrisch rijden: Op EV Blog probeer ik zo veel mogelijk informatie over elektrisch rijden te verzamelen, maar ik wil je zeker niet de website van de ANWB over elektrisch rijden onthouden. Deze staat vol met nuttige info.

Auke Hoekstra: The Debunker-in-Chief. Auke gaat onvermoeid de strijd aan met alle EV FUD dat het internet wordt opgeslingerd door voornamelijk fossiele (auto)clubs.

Alex Voigt: Een Duitser die verslag doet van de transitie in de Duitse automobielindustrie. Hij is groot fan van Tesla en zijn kijk op de Duitse autofabrikanten is altijd scherp. Hij schrijft ook regelmatig op CleanTechnica. Ook was hij al eens te gast bij Fully Charged. Je kunt ook Patron worden op Patreon waar Alex analyses en inzichten plaatst over de Duitse automobielindustrie.

Fully Charged: Fully Charged is een blog, podcast en YouTube-kanaal over EV's en duurzame energie. Opgericht door Robert Llewellyn, wellicht ken je hem als presentator van Scrapheap Challenge dat vroeger op Discovery Channel te zien was. Fully Charged staat vol met laagdrempelige info, video's en meer over EV's, absoluut een aanrader als je meer wilt weten over EV's.

De wet van Wright: Gradually, then suddenly: De wet van Wright is misschien nog niet zo bekend als de wet van Moore. Maar dit artikel legt kort en bondig uit waarom je de wet van Wright moet kennen. Exponentiële groei is iets wat we samen maar moeilijk kunnen begrijpen, ook bij EV's zal exponentiële groei ervoor zorgen dat we met z'n allen sneller elektrisch zullen rijden als we denken.

Elektrisch rijden kan altijd goedkoper: Dit is het blog van Maarten Hachmang, de oprichter van Laadpas Top 10. Maarten maakt regelmatig verslagen van de vakanties en trips die hij maakt met zijn Renault Zoe. Dit is erg leerzaam en laat zien hoe het is om lange afstanden af te leggen in een elektrische auto. Ook geeft hij andere tips over hoe je nog goedkoper elektrisch kunt rijden.

The Dirty Truth about Combustion Engine Vehicles | An 'Open Source' Animation: Video over de vraag wat vervuilender is: een auto met verbrandingsmotor of een EV?