3 min read

Alles wat je moet weten over Rivian

Alles wat je moet weten over Rivian

Rivian is een relatief nieuwe speler op de EV markt. Het bedrijf is opgericht in 2009 door Robert "RJ" Scaringe in Californië. De eerste jaren opereerde het bedrijf onder de radar. In eerste instantie wilde Scaringe iets maken als concurrent voor de Tesla Roadster, maar later hebben ze het roer omgegooid en zich gericht op het meer avontuurlijke pick-up en SUV segment. In november 2018 stond Rivian ineens in de spotlight, toen presenteerde Rivian een pick-up truck en SUV op de LA Auto Show. Beide auto’s zouden in 2020 in productie moeten gaan. Hiervoor gaat Rivian een oude fabriek van Mitsubishi gebruiken die ze in 2017 gekocht hebben voor $16 miljoen.

Nadat ze uit de schaduw zijn gestapt hebben ze de aandacht van investeerders weten te trekken. Sinds 2019 hebben ze in totaal $10,5 miljard op weten te halen, onder andere Ford en Amazon hebben veel geld geïnvesteerd.

In juli 2021 maakte Rivian bekend op zoek te zijn naar een tweede fabriek in de VS, bij deze fabriek moeten naast auto's ook accucellen geproduceerd gaan worden.

Rivian R1T

De Rivian R1T is de pick-up truck die Rivian ontwikkeld heeft. Gericht op mensen die graag in de natuur zijn en offroad willen kunnen gaan. Rijbereik zou bij de introductie 300+ mijl zijn (~480 km) maar later komt ook een versie met een grotere accu en 400+ mijl (640 km). Met een bodemspeling van 360 mm, een doorwaaddiepte van 90 cm en een 0 - 60 mph sprint in 3 seconden voelt hij zich thuis op het asfalt maar ook erbuiten. Alle modellen mogen maar liefst 5.000 kg trekken, het rijbereik halveert in dat geval wel.

Het blijft niet alleen bij mooie specs, de mensen bij Rivian hebben echt nagedacht en onderzocht waar natuur- en kampeerliefhebbers behoefte aan hebben. Opbergruimte is er genoeg in de frunk en in de laadbak, die ook voorzien is van stopcontacten om je apparatuur op aan te sluiten. Het is zelfs mogelijk om de R1T uit te rusten met een kampeerkeuken.

Daarnaast is de R1T ook voorzien van de nieuwste tech, radars, sensors en camera’s en heeft de mogelijkheid om deels zelf te rijden.

Prijs bij introductie (in de VS) is $67.500, omgerekend €56.900.

Rivian R1S

De Rivian R1S is eigenlijk de dichte 7-persoons SUV versie van de R1T. De aandrijflijn is hetzelfde en beide auto’s staan op hetzelfde platform. Prijzen beginnen bij $70.000, omgerekend €59.000.

Delivery van

Naast de R1T en R1S heeft Rivian ook een elektrische bestelbus ontwikkeld. Als onderdeel van Amazon’s plan om klimaatverandering aan te pakken en in 2040 een klimaatneutraal bedrijf te zijn, hebben ze er 100.000 besteld. Deze bestelbus is ontwikkeld op hetzelfde platform als de R1T en R1S. De eerste 10.000 stuks gaan in de VS rijden en moeten in 2022 operationeel zijn.

De toekomst

De levering van de R1T zijn een beetje vertraagd, maar zouden in het najaar 2021 toch echt moeten starten. De dichte SUV R1S volgt dan enkele maanden later. Rivian heeft officieel bevestigd dat de R1T en R1S ook naar Europa zullen komen, dat zal in 2022 gaan gebeuren. We gaan dus zeker nog meer van Rivian horen en zien de komende tijd.